Meer dan 15 jaar ervaring

+10.000 tevreden klanten

Uitgebreid persoonlijk advies

Ontvang je offerte binnen 24 uur

Verbod op wegwerpbekers

De koffie die Bar Company schenkt op evenementen wordt in 95% van de gevallen geschonken in een kartonnen wegwerpbeker. Hier gaat verandering in komen door nieuwe wetgeving.

Waarom een nieuwe regel voor wegwerpbekers?

In Nederland gooien we elke dag 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg. Een deel daarvan komt als zwerfafval in het milieu terecht. En hier willen we de volgende generatie natuurlijk niet mee opzadelen. Het verbod op gratis wegwerpplastic voorkomt milieuvervuiling en is daarom een goede actie volgens ons. Hergebruik wordt de nieuwe norm.

Dit gaat er veranderen per evenement

Voor evenementen gaan nieuwe regels gelden voor het gebruik van wegwerpbekers die plastic bevatten. Wij gebruiken momenteel de meest milieuvriendelijke wegwerpbekers die verkrijgbaar zijn, maar ook deze bekers bevatten een coating zodat de koffie niet door heen loopt. Hierdoor vallen deze bekers ook onder de nieuwe wetgeving.

Afhankelijk van het type evenement (een open of een gesloten evenement) gelden andere regels.

Verschil open en gesloten evenementen

Een gesloten evenement vindt plaats op een locatie met een omheining. Denk aan een beurs, bedrijfsfeest of festival op een besloten locatie (binnen of buiten). Bar Company werkt in 98% van de gevallen op gesloten evenementen.

Is er geen sprake van een besloten terrein, dan spreken we van een open evenement. Denk hierbij aan een braderie, marathon of een open stadsevenement zoals carnaval of koningsdag.

barista met koffie inhuren

Wat verandert er voor onze klanten (gesloten evenementen)?

Bij gesloten evenementen is het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan. Een circulair systeem, waarbij bekers en verpakkingen retour komen voor hergebruik óf voor hoogwaardige recycling is dan verplicht.

Er bestaat een uitzondering op deze regel wanneer bekers hoogwaardig gerecycled worden. Vanwege de voedselveiligheid zijn er in de Europese regelgeving strenge eisen verbonden aan hoogwaardig recyclen. Zo is het op dit moment alleen mogelijk om bekers of bakjes gemaakt van polyethyleentereftalaat (PET) hoogwaardig te recyclen. Onze huidige koffiebekers zijn van een ander materiaal gemaakt en dus niet geschikt voor deze uitzondering.

Open evenementen

Bij open evenementen betalen bezoekers vanaf 1 juli 2023 een toeslag voor een wegwerpbeker en -bakje als deze plastic bevat. Daarnaast moeten zij gebruik kunnen maken van een herbruikbaar alternatief met een retoursysteem, of van een zelf meegebrachte beker of verpakking (bring your own).

En de andere dranken?

We maken bij BC ook de lekkerste cocktails en smoothies op locatie. De cocktails serveren we altijd in het bijbehorende glas en voor de smoothies zal hetzelfde beleid gaan gelden als voor de koffiebekers.

Meer informatie

Wil je meer informatie of een advies? Stuur ons een mailtje of bel ons op 0882035100. We zitten voor je klaar.

Bar Company schenkt haar koffie in kartonnen bekers. Maar dit kan veranderen. Lees meer!

Een koffiebar op jouw event

Benieuwd naar de mogelijkheden van een barista op jouw event? Lees dan meer over het huren van een koffiebar:

Deel dit bericht: