1. We compenseren 100% van onze CO2 uitstoot
Jaarlijks wordt onze CO2-uitstoot uitvoerig berekend en vastgelegd door DGB group. Vervolgens wordt deze volledig gecompenseerd door CO₂-certificaten te kopen en te investeren in een duurzaam project in Kenia. Lees meer
2. We hergebruiken koffiedrab voor het kweken van oesterzwammen (circulariteit)
Het koffiedik dat overblijft na het zetten van een kop koffie wordt hergebruikt voor het kweken van oesterzwammen.
Daarnaast worden de lege flessen die we overhouden na een cocktail catering hergebruikt door een Rage Room. Lees meer
3. We hebben een eigen BC-koffieblend ontwikkeld die traceerbaar is via blockchain
Deze langgekoesterde wens is in 2024 uitgekomen. Lees meer over onze eigen duurzame koffieblend.
4. We hebben 420 zonnepanelen en laadpalen voor groene energie
We beschikken over 420 zonnepanelen op ons dak met daarnaast laadpalen voor zes elektrische auto’s. Hebben we meer energie nodig dan we zelf produceren dan kopen we deze groen in.
5. We gebruiken zo veel mogelijk plantaardige producten
We gebruiken bijvoorbeeld haver in plaats van koemelk in de cappuccino’s, agavesiroop in plaats van honing in de smoothies, en aquafaba in plaats van eiwit voor de schuimlaag van de cocktails.
6. We gebruiken zo min mogelijk energie
We verbruiken minder energie tijdens transport en in onze kantoren en magazijnen. Lees meer.
Volledige CO2 uitstoot compensatie
Er zijn meerdere manieren om CO2 te compenseren. De meeste bedrijven kiezen voor het planten van bomen. Wij kozen echter voor een ander project: het Hongera Cookstoves Local Community project. Dit project compenseert nog meer CO2 uitstoot per geïnvesteerde euro. Het project is minder bekend bij het grote publiek, maar heeft dus wel een grote impact.
Hongera Cookstoves Local Community project
Het project richt zich op de productie en distributie van energiezuinige kookovens aan de lokale bevolking in Kenia. Hierdoor wordt hun gezondheid verbeterd, CO2 gereduceerd en de ontbossing teruggedrongen.
Het project wordt ontwikkeld onder de Gold Standard dat garandeert dat er echte meetbare resultaten worden behaald. Daarnaast borgt deze standaard dat het project een duurzame impact zal hebben op de bevolking en natuur.
Duur project
ton CO2 wordt afgevangen
kookovens worden geproduceerd
ton CO2 wordt jaarlijks gecompenseerd door BC
Oesterzwammen kweken op onze koffiedrab
In 2023 gooiden wij zo’n 10.000 kg koffiedik weg. Nou wisten we wel dat koffiedrab hergebruikt kan worden, maar de bedrijven die dit aanboden, hadden allemaal toch geen interesse wanneer wij hen benaderden.
Tot we een half jaar geleden achter het bestaan van Versfabriek kwamen. En je gelooft het niet, ze zitten gevestigd in ons mooie Nijmegen.
Versfabriek is een urban farm die lokale organische reststromen verzamelt en gebruikt om voedsel op te telen. Deze producten worden vervolgens weer afgenomen door lokale restaurants.
Nu gaat al ons overgebleven koffiedik iedere week naar Versfabriek.
En deze oesterzwam is geteeld op onze koffie. Hoe gaaf is dat!
Lege flessen worden hergebruikt in een Rage Room
Jeff (op links) is een oud bartender van BC en hij is onlangs zijn een eigen bedrijf begonnen: Rage Room Smasht it. In zijn ragerooms mag je met een sloophamer, knuppel of breekijzer een hele kamer slopen.
Zijn concept is een groot succes waardoor hij continu spullen nodig heeft die kapot mogen.
Wekelijks houden wij van onze cocktail caterings zo’n 5 containers vol lege flessen over. Deze flessen werden voorheen opgehaald door een afvalverwerker, maar we geven ze nu een tweede leven in de Rage Room van Jeff voordat ze de glasbak in gaan. Top toch?
Minder en groene energie gebruiken
Onze personenauto’s zijn allemaal elektrisch. Voor de bussen en is dit helaas nog niet mogelijk momenteel. Door onze bussen en vrachtwagens te begrenzen op snelheid verbruiken ze wel minder brandstof. Daarnaast maken we gebruik van routeplanner-software voor de meest efficiënte en gecombineerde routes.
Het energieverbruik van onze kantoren en magazijnen is geanalyseerd en we hebben diverse energiebesparende maatregelen ondernomen. We zijn volledig over op led, verlichten minder, hebben slimme sensoren geplaatst en verwarmen en ventileren met energiezuinige airco’s. Hierdoor verbruiken we 40% minder energie!
Bye bye plastic, wij zijn ermee gestopt
De meeste van onze cocktails worden gedronken door een rietje. En vrijwel alle smoothies en sappen schenken wij uit in disposable bekers. Je kunt je voorstellen dat dit op jaarbasis een flinke berg plastic oplevert. Of beter gezegd; opleverde. Ondanks dat het in onze branche helaas nog steeds de standaard is, zijn wij namelijk helemaal klaar met single-use plastic en gebruiken we dit dus ook niet meer.
De disposables die wij nu gebruiken worden geproduceerd uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen zoals maiszetmeel of suikerriet. De rietjes en bekers zien er vrijwel hetzelfde uit als de plastic variant, maar zijn nu dus biologisch afbreekbaar.
We willen de wereld op een duurzame manier nog leuker maken. Doe je mee?
Meer informatie?
Benieuwd wat wij als duurzame cateraar voor jou kunnen betekenen? Ik vertel je er graag meer over.